Bol u vratu i leđima

Jedna od najčešćih bolnih stanja su bol u vratu i donjim leđima. Bol može biti praćen ukočenošću ili ograničenom pokretljivošću vrata, odnosno slabinsko-krsnog dela kičme.

Bol se može se širiti iz donjih leđa u sedalni deo i nogu sve do stopala, a iz vrata u ruku, predeo lopatice ili naviše prema glavi. Kretanje i normalno funkcionisanje mogu biti otežani, a nekad je usled izraženih tegoba narušen i san.

Uzrok ovih stanja je najčešće preopterećenje koje može biti jednokratno (npr. naglo podizanje teškog tereta sa savijenim leđima) ili može nastati tokom vremena (npr. svakodnevno dugotrajno sedenje pri radu za računarom).

Rana primena fizikalne terapije postiže najbolje rezultate u lečenju bola i ukočenosti, ali što je još važnije kvalitetno isceljuje povređeno tkivo i sprečava ponavljanje problema, odnosno prelazak ovih stanja u hroničan oblik, što nije retkost. Uz fizikalnu terapiju, nakon obezboljavanja uvodi se i kineziterapija (vežbe) koja ima za cilj adekvatnu fleksibilnost i jačanje mišića leđa i vrata kako bi kičmeni stub što manje trpeo eventualna opterećenja.

Pravovremena reakcija je ključna, i ukoliko se pacijent obrati stručnjaku - specijalisti fizijatru, osim fizikalne i kineziterapije trebalo bi da dobije savet kako treba da se ponaša u svom funkcionisanju ne bi li zaštitio vrat ili leđa i sprečio hroničan oblik bolesti. Ovi saveti su dragoceni i uz vežbe dugoročno obezbeđuju odsustvo tegoba.

Treba znati da uzimanje analgetika, što je uobičajena praksa kod nas, osim neželjenih efekata leka, ujedno i maskira sliku, odnosno dovodi do obezboljavanja i potencijano omogućava "normalno" funkcionisanje, a u stvari mišići, tetive, ligamenti i kičmeni stub i dalje trpe opterećenje. Uzimanje analgetika je opravdano ukoliko je bol intenzivan i to u što kraćem roku (nekoliko dana).

Ukoliko se od početka tegoba ne primeni efikasna terapija rizikuje se da se bol i ukočenost ne smanje već naprotiv da se povećaju i da akutan bol pređe u hroničan koji dugo traje (nedeljama, mesecima, godinama), stalno tišti, narušava sposobnost za rad, izaziva napetost, nervozu i zahteva znatno duže lečenje.