Analgetici nisu jedini izbor

Akupunktura i fizikalna terapija imaju odličan analgetski efekat koji se koristi u lečenju brojnih bolnih stanja. U odnosu na lekove protiv bolova (analgetike) ove prirodne metode lečenja imaju velike prednosti.

Najvažnija prednost akupunkture i fizikalne terapije je što za razliku od lekova nemaju neželjene efekte, odnosno negativna dejstva na organizam. Jednostavno rečeno ne škode, što znači da ispunjavaju osnovni princip Hipokartove medicine: najvažnije je ne naškoditi pacijentu. Sa druge strane analgetici oštećuju organe za varenje, srce, jetru, bubrege... Osobe koje imaju promene na sluzokoži digestivnog trakta, smanjenu funkciju jetre ili bubrega, boluju od astme ili imaju probleme sa srcem trebalo bi da izbegavaju analgetike.

Bol jeste neprijatan simptom, ali je ujedno i čovekov dobar prijatelj jer ukazuje na to da postoji problem koji treba lečiti. Saniranje bola bez lečenja njegovog uzroka može da bude šteta sama po sebi.

Značajna prednost fizikalne terapije i akupunkture je u tome što imaju dejstvo u smislu lečenja uzroka određenog problema za razliku od analgetika koji se u većini bolnih stanja koriste samo radi smanjenja simptoma bola, a ne i za lečenje njegovog uzroka.

Fizikalna terapija i akupunktura deluju na poboljšanje cirkulacije i samim tim bolju ishranjenost i metabolizam tkiva, otklanjanje supstanci bola, upale, otoka, opuštanje mišića. Akupunktura i fizikalne procedure pored ostalih efekata podstiču organizam na stvaranje prirodnih opijata koji su najjači analgetici. Svi ovi mehanizmi smanjuju bol, ali ujedno i leče oštećeno tkivo, ondnosno otklanjaju sam uzrok problema. Neke od fizikalnih procedura deluju i biostimulativno tako što podstiču obnavljanje i bolje funkcionisanje tkiva što takođe doprinosi bržem lečenju.

U određenim slučajevima neophodno je primeniti lekove kombinovano sa fizikalnim procedurama i akupunkturom. Tada ove metode doprinose dvostruko, najpre lečenjem samog uzroka problema, ali i smanjenjem potrebne doze i skraćenjem primene leka. Manja doza i kraća primena leka podrazumevaju manja neželjena dejstva.

Od značaja je da se akupunktura i fizikalne procedure koriste nezavisno da li je stanje akutno ili hronično (dugo traje). U akutnoj fazi bolesti (to su stanja kad se npr. osoba naglo ukoči) se koriste jer što se ranije krene sa lečenjem tkiva ono će se brže da se oporavi. Tegobe traju kraće, skraćuje se vreme bolovanja, pacijent se brže i lakše vraća na posao. A s druge strane sprečava se održavanje tegoba i prelazak u hronično stanje. U hroničnim stanjima pored efekta na lečenje tkiva važno je da se smanjuje primena analgetika i drugih lekova koji se u tim stanjima vrlo često koriste dugo, u većim dozama i sa sve manjim analgetskim efektom a sve izraženijim neželjenim i štetnim dejstvima.

Analgetici su sastavni deo lečenja, ali je od izuzetnog značaja upotrebiti ih racionalno: samo onda kada je neophodno, u što je moguće manjoj dozi i što je moguće kraćem periodu.