Akupunktura

Akupunktura je terapijska metoda koja se u Kini primenjuje vekovima unazad, a na zapadu je prihvaćena od 1979. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila spisak 50 bolesti za čije lečenje preporučuje akupunkturu.

U našoj zemlji akupunktura se pre svega primenjuje u privatnoj medicinskoj praksi, ali je prisutna i u državnim ustanovama (Vojnomedicinska akademija, Institut za reumatologiju Srbije, neurološke i klinike za rehabilitaciju, banjski centri...).

Veliku prednost akupunkture u odnosu na savremenu medicinu predstavlja istovremeni efekat na fizičko i psihičko zdravlje, odnosno lečenje čoveka u celini. Sa druge strane, u pitanju je prirodna metoda lečenja koja deluje podstičući organizam na samostalno izlečenje, angažovanjem sopstvenih resursa. Veliki adut akupunkture je i odsustvo bilo kakvih komplikacija ili štetnih efekata, uz krajnje usko kontraindikaciono područje.

Akupunktura umanjuje osećaj bola, opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, disanje, reguliše apetit, varenje, nivo hormona, deluje smirujuće i antidepresivno. Jedan od jako bitnih efekata je jačanje imuniteta, odnosno psihičke i fizičke otpornosti organizma u celini.

Akupunktura je iskustveno dokazana metoda koja se kroz praksu dugu preko 4000 godina pokazala kao uspešan način lečenja. Savremena medicina uveliko radi na naučnom objašnjenju mehanizama delovanja, a dosadašnja istraživanja pokazuju da se stimulacijom akupunkturnih tačaka pokreće čitava fabrika lekova u organizmu. Produkovane bioaktivne supstance deluju stimulativno na tkiva i organe i dovode do izlečenja.

Izvođenje akupunkture

Izvodi se stimulacijom (iglicama ili laserom) bioaktivnih tačaka na koži tela. Stimuliše se desetak akupunkturnih tačaka, a njihov izbor zavisi od stanja koje se tretira. Trajanje lečenja, učestalost i broj tretmana može biti različit u zavisnosti od vrste oboljenja, dužine trajanja i jačine tegoba.

Najčešće se terapija sprovodi u vidu serije od 10 tretmana. Tretmani mogu da se sprovode svakodnevno, dva ili tri puta nedeljno, a izuzetno i više puta dnevno. Za svakog pacijenta se određuje individualan režim lečenja.

Akupunktura se primenjuje samostalno ili kao dopunska metoda u savremenoj medicini, odnosno može se koristiti u nekim stanjima kao metoda izbora (najbolji lek za to stanje), a u drugim kao korisno pomoćno sredstvo kada doprinosi da efekti lečenja drugim metodama budu bolji i dugotrajniji.

Akupunktura pojačava efekat lekova (npr. analgetika), tako da istovremenom primenom leka i akupunkture, isti efekat lečenja može da se postigne sa manjom dozom i kraćom primenom leka čime se umanjuju njegova štetna i neželjena dejstva. U praksi se posebno uspešnom pokazala kombinacija akupunkture i fizikalne terapije u lečenju brojnih ortopedskih, neuroloških i reumatoloških stanja i bolesti.

U specijalističkoj ordinaciji Medicus pored klasične akupunkture iglicama, primenjujemo i akupunkturu laserom.

Laserska akupunktura je savremena metoda koja ima potpuno iste efekte kao akupunktura iglicama. Akupunkturne tačke se stimulišu laserima male snage koji se inače koriste u fizikalnoj terapiji za lečenje mekih tkiva (tetiva, mišića, ligamenata...). Od velike je koristi kod pacijenata koji imaju strah od iglica ili su preosetljivi na bol, zatim kod dece i starijih, kao i kod stanja u kojima je kontraindikovana primena iglica (npr. alergija na metal).

Tretman laserskom akupunkturom je lagodniji, traje kraće i omogućuje stimulaciju većeg broja tačaka. Iz godine u godinu, naša statistika pokazuje povećanje broja pacijenata koji se tretiraju laserskom akupunkturom.