Studentski lakat

Burze su male vrećice ispunjene tečnošću, lokalizovane oko zglobova. Imaju ulogu amortizera odnosno sprečavaju pritisak na koštane izbočine, ali i smanjuju trenje između tetiva i kostuju. Bursitis podrazumeva zapaljenje ovih vrećica.

Studentski lakat (bursitis olecrani) se odnosi na upalu burze koja se nalazi između vrha lakatne kosti i kože. Ova sluzna vrećica praktično amortizuje pritisak na vrh lakatne kosti pri oslanjanju na lakat.

Međutim, burze imaju određenu granicu trpljenja i u slučaju dugotrajnog i učestalog oslanjanja na lakat (đaci i studenti pri učenju ili određene profesije) dolazi do njihovog povređivanja i upale.

Ovo stanje može nastati i usled jačeg udarca u lakat ili usled trenja koje nastaje preteranim angažovanjem tricepsa (teretana npr.) čija je funkcija opružanje ruke u laktu. Tetiva ovog mišića se nalazi između vrećice i vrha lakatne kosti.

Studentski lakat odlikuje upala praćena bolom (naročito na pritisak) i otokom spoljne strane lakta. Koža u predelu lakta je topla i crvena, a kod izraženijeg otoka može biti ograničena pokretljivost u laktu. Ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere bol i otok se sa vremenom povećavaju i otežavaju normalno funkcionisanje.

U lečenju fizikalna terapija zauzima prvo mesto, a podrazumeva primenu fizikalnih procedura u cilju obezboljavanja i saniranja upale. Metode poput lasera, struje i magneta značajno ubrzavaju cirkulaciju, smanjuju otok i uklanjaju supstance upale i bola. Sve rezultira ubrzanom revitalizacijom burze. Može se primeniti i hlađenje (krioterapija) uz masažu. Od lekova se primenjuju antiinflamatorni analgetici. Vrlo je značajna i pošteda lakta od pritiska.

Kod težih slučajeva moguća je punkcija tj. ubod iglom i uklanjanje tečnosti špricem ili kompletno uklanjanje burze hirurškim putem.

Ključ uspeha u lečenju navedenog stanja je pravovremena reakcija. Što pre se preduzmu mere koje saniraju problem rezultat je bolji.