Praznično dobijanje na težini

Najnovija istraživanja pokazuju da se tokom prazničnih dana (period slava, novogodišnjih i božićnih praznika) zbog većeg unosa hrane i manje fizičke aktivnosti u proseku doda na težini oko 1 kg. To važi za većinu, nažalost oni koji su gojazni ili skloni gojenju dodaju i do 4 kg.

Istraživanja su pokazala da se dešava još jedna važna promena. Usled manje fizičke aktivnosti povećava se masno tkivo a smanjuje masa mišića. Kod mlađih od 50 godina ta je promena reverzibilna, ali kod starijih sa godinama sve je teže vratiti izgubljenu mišićnu masu.

Jako je važno da se nakon praznika u naredne 2-4 nedelje težina vrati na pretprazničnu. U suprotnom najčešće dolazi do postepenog porasta težine iz godine u godinu, tako da je prosečno povećanje težine za 10 godina već oko 10kg što je od velikog negativnog uticaja na opšte zdravstveno stanje. Kod gojaznih i sklonih gojenju to bude i po 15, 20 pa i preko 30 kg za 10 godina.

Kod većine koja nije sklona gojenju dovoljno je urediti ishranu i imati redovnu fizičku aktivnost (dovoljno je 150 min umereno brzog hoda nedeljno, npr. 5x nedeljno po 30 min).

Međutim, gojazne osobe i one koje su sklone gojenju koje dodaju preko 1kg tokom prazničnih dana treba da imaju redukovanu ishranu (dijeta za mršavljenje) i pojačanu fizičku aktivnost. Važno je da dijeta za mršavljenje bude bazirana na principima zdrave ishrane. Postoji niz nezdravih dijeta koje dovode do brzog mršavljenja ali pri tome narušavaju zdravlje i često vode u brzo vraćanje kilograma i dodatno gojenje. Takođe je jako važno da fizička aktivnost bude pravilno dozirana shodno opštem zdravstvenom stanju osobe.

Veći broj gojaznih i sklonih gojenju koji dodaju više od 3 kg tokom praznika ne mogu da samostalno smanje težinu na pretprazničnu. Ukoliko u tome ne uspeju za 4 nedelje neophodno je da se obrate lekaru koji će da propiše adekvatnu dijetu i preporuči dobro doziranu fizičku aktivnost.

Neke osobe su u stanju da ispoštuju savetovani režim ishrane i fizičke aktivnosti i da relativno lako vrate pretprazničnu težinu, međutim veliki broj gojaznih i sklonih gojenju imaju problem da kontrolišu osećaj gladi i imaju nedostatak volje da se potrude oko svoje ishrane i fizičke aktivnosti. Kod takvih osoba je korisno primeniti i akupunkturu koja olakšava držanje dijete (smanjuje apetit, povećava volju, reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti , ubrzava topljenje masti) i sprovođenje programa fizičke aktivnosti. Treba naglasiti da mršavljenje nije jednostavan proces i da postoje osobe koje uprkos velikoj želji i trudu nisu u stanju da se pridržavaju dijete bez pomoći akupunkture. Jako je važno da se primena ne odlaže predugo jer tokom perioda bezuspešnih pokušaja da se osoba pridržava programa mršavljenja organizam se iscrpljuje i mršavljenje postaje sve teže.

Kako sprečiti praznično dobijanje na težini

1. neophodno je već početkom novembra doneti odluku: ODRŽAĆU SVOJU TEŽINU tokom perioda slava, novogodišnjih i božićnih praznika (afirmativna, pozitivna izjava je bolja od negacije: neću da se ugojim…)

2. tokom prazničnog obroka je neophodno biti umeren. Ne treba izbaciti bilo koju vrstu hrane ali nema potrebe da se jede više od količine hrane koja stane na jedan tanjir: više od dva parčeta pite, jednog parčeta pečenja, jednog parčeta torte ili 2-3 sitna kolača. Ukoliko je poslužen pasulj, bob, krompir... treba jesti sa vrlo malo hleba, poželjno je sipati više sveže salate a bogate salate sa majonezom, pavlakom... ograničiti 2-3 kafene kašičice...

3. treba biti umeren u piću (sokovi i alkohol): za većinu je 1-2 alkoholna pića dovoljno za lepo raspoloženje. Poželjno je da se za 7 dana ne popije više od 7 čašica/čaša alkoholnog pića. Isto važi i za sokove.

4. prazničnu trpezu treba da prati nekoliko dana redukovane ishrane – uobročenog, smanjenog, kontrolisanog unosa: najviše 2 tanja parčeta hleba po obroku, nemasna hrana, bez slatkiša, grickalica, sokova i alkohola.

5. tokom slavskih dana treba biti aktivniji. Da se spreči dobijanje u težini, dovoljno je 150 minuta brzog hoda nedeljno.