Dijabetes - akupunktura i fizikalna terapija

Uz obaveznu primenu propisanih lekova savremeni pristup lečenju dijabetesa uključuje primenu akupunkture i fizikalne terapije kao pomoćnih metoda.

Promene životnih navika su neophodne za uspešnu terapiju dijabetesa a akupunktura je metoda koja pomaže pacijentu da te promene lakše uvede. Fizikalne procedure su s druge strane od velike koristi u sprečavanju i lečenju nekih komplikacija dijabetesa.

Osim upotrebe lekova lečenje dijabetesa zahteva i promenu životnog stila pacijenta, što podrazumeva sledeće:

- zdrava ishrana

- redovna fizička aktivnost

- održavanje normalne telesne težine

- umerena reakcija na stres

Kod dijabetičara akupunktura utiče na normalizovanje osećaja gladi čime se pacijentu olakšava držanje dijete (redovna ishrana, više manjih obroka u određeno vreme, raznovrsnost namirnica, izbacivanje slatkiša i sokova...). To je od posebnog značaja kod obolelih od dijabetesa tipa 2 koji često imaju izuzetno jak osećaj gladi koji se često opisuje kao tzv. vučja glad. Osoba koja ima takav poremećaj apetita može znatno lakše da kontroliše unos hrane uz pomoć akupunkture.

Za redovnu fizičku aktivnost je važno najpre propisati program fizičke aktivnosti individualno prema sklonostima konkretne osobe. Često je potrebno dodatno stimulisati obolelog da se pridržava propisanog programa jer su u sklopu bolesti prisutni osećaj bezvoljnosti, lakog zamaranja, apatije... Akupunktura deluje u smislu jačanja volje da pacijent uloži napor u hodanje, vožnju bicikle, plivanje...

Kod dijabetičara sa viškom kilograma neophodno je da pacijent smrša na zdrav način. Akupunktura kao pomoćna metoda koja smanjuje apetit, povećava volju za držanjem dijete, reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti, ubrzava topljenje masti doprinosi da mršavljenje uz zdravu dijetu i program fizičke aktivnosti bude lakše.

Stres je otežavajući faktor koji provocira porast šećera u krvi i od velikog je značaja da se oboleli od dijabetesa maksimalno zaštiti od stresa, a jedna od metoda je i akupunktura koja praktično svojim sedativnim, antidepresivnim, relaksirajućim i drugim efektima deluje antistresogeno.

Kod dijabetesa postoji niz komplikacija od kojih su najčešće oštećena periferna cirkulacija i polineuropatije. Procedure fizikalne terapije (magnet, laser, struje...) poboljšavaju cirkulaciju, nervnu provodljivost i time ublažavaju tegobe i usporavaju dalji proces oštećenja.

Poželjno je da svaki dijabetičar, u cilju održavanja svog zdravstvenog stanja na što višem nivou i samim tim poboljšanja kvaliteta života, redovno ima fizikalnu i akupunkturnu terapiju 1 - 2 puta godišnje.