Zdravo mršavljenje

Povećana telesna težina nije samo estetski problem već je i uzročnik mnogih oboljenja koja ozbiljno ugrožavaju zdravlje i život čoveka. Povišen krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, stradanje koštanozglobnog aparata vrlo često nastaju kao posledica nezdrave ishrane i viška kilograma.

Aktuelna definicija "Gojaznost je najrasprostranjenija bolest savremenog čoveka" ukazuje na to da je problem viška kilograma izuzetno čest i da zahteva ozbiljniji pristup u rešavanju uz pomoć i kontrolu lekara.

U ordinaciji Medicus sprovodimo dva programa mršavljenja koji imaju za cilj smanjenje viška kilograma i održavanje primerene telesne težine, ali i promenu životnog stila u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti.

Mršavljenje i akupunktura

Ovaj program podrazumeva primenu akupunkture uz propisanu dijetu i fizičku aktivnost. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su rezultati primene ovog programa izvanredni naročito kod pacijenata sa većim viškom kilograma.

Akupunktura olakšava držanje dijete i podstiče mehanizme u organizmu koji doprinose mršavljenju.

- smanjuje apetit (umanjenjem osećaja gladi značajno se olakšava držanje dijete)

- psihički smiruje (većina gojaznih više jede kad su nervozni, napeti, deprimirani usled različitih razloga)

- povećava volju (većina gojaznih jako brzo odustaje od dijete i povećane fizičke aktivnosti)

- reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti (doprinosi zdravom mršavljenju)

- ubrzava topljenje masti (masne naslage se gube najpre na mestima gde ih ima najviše)

Krajnji cilj jeste sticanje zdravih navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti, što kasnije rezultuje dugoročnim održavanjem postignute telesne težine.