Dijeta posle zime

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem. Povećana telesna težina više nije pitanje estetike već predstavlja značajan faktor rizika za obolevanje od povišenog krvnog pritiska, angine pektoris, infakta, šloga, šećerne bolesti i malignih oboljenja.

Dodavanje na težini tokom zimskih i prazničnih dana (period slava, božićnih i novogodišnjih praznika) je tipična i učestala pojava. Osnovni uzroci su povećani unos hrane i manja fizička aktivnost.

Unos hrane se povećava pre svega zbog brojnih praznika kada je trpeza znatno bogatija i kaloričnija. Loše vremenske prilike nas primoravaju na duži boravak u kući gde je hrana dostupnija, ali i izazivaju neraspoloženje koje povećava apetit (posebno za slatkiše i grickalice). Postoje i predrasude da zbog hladnoće treba zimi unositi znatno kaloričniju hranu. Sa druge strane, loše vreme dovodi do smanjenog kretanja i drugih aktivnosti na otvorenom. Manja fizička aktivnost dovodi do dodavanja na težini, ali i do taloženja masnog tkiva na račun mišićne mase.

Jako je važno da se nakon zimskog perioda dobijena težina smanji. U suprotnom najčešće dolazi do dugoročnog, postepenog porasta težine iz godine u godinu. Ukoliko je povećanje mase samo 1 kg godišnje, za 10 godina ćemo imati 10 kg viška. Nažalost kod gojaznih i sklonih gojenju povećanje na godišnjem nivou je znatno veće od 1 kg pa to bude i po 15, 20 pa i više kg za 10 godina.

Zato je neophodno da osobe koje dodaju više od 3-4 kg tokom zime koriguju težinu. Samostalno ili uz pomoć lekara, kroz program redukovane ishrane (dijeta za mršavljenje) i pojačane fizičke aktivnosti.

Ključno je da dijeta za mršavljenje bude bazirana na principima zdrave ishrane. Postoji niz nezdravih dijeta i preparata za mršavljenje koji dovode do brzog mršavljenja, ali pri tome narušavaju zdravlje i često vode u brzo vraćanje kilograma i dodatno gojenje. Sa druge strane značajno je da fizička aktivnost bude pravilno dozirana shodno opštem zdravstvenom stanju osobe.

Nažalost nisu svi u stanju da ispoštuju savetovani režim ishrane i fizičke aktivnosti i da relativno lako smršaju. Mršavljenje nije jednostavan proces, veliki broj gojaznih i sklonih gojenju ima problem sa kontrolisanjem osećaja gladi koji ide uz nedostatak volje da se promene navike vezane za ishranu i fizičku aktivnost.

Kod takvih osoba akupunktura je dragocena metoda koja u velikoj meri olakšava držanje dijete. Akupunktura smanjuje apetit i nervozu, povećava koncentraciju i volju, reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti, ubrzava topljenje masti…