Smršajte zdravo uz akupunkturu

Povećana telesna težina odavno nije samo estetski problem već je i uzročnik mnogih oboljenja koja ozbiljno ugrožavaju zdravlje i život čoveka. Povišen krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, stradanje koštanozglobnog aparata vrlo često nastaju kao posledica nezdrave ishrane i viška kilograma.

Usled sve veće rasprostranjenosti gojaznosti i teškoća u njenom rešavanju gotovo svakodnevno se pojavljuju različiti preparati/čajevi za mršavljenje, brojne nezdrave dijete koje se bombastično predstavljaju kao izuzetno efikasne, iscrpljujući treninzi, tzv. masaže aparatim

Međutim, iako ponekad daju rezultate na kraće staze, ovakve mere ne dovode do formiranja zdravih navika u ishrani i samim tim neminovno vode ka vraćanju kilograma, ali i iscrpljuju organizam i nanose štetu zdravlju.

U specijalističkoj ordinaciji Medicus problem viška kilograma se rešava na proveren način - klasičnom zdravom dijetom uz dodatni, dragoceni efekat akupunkture. Dugogodišnje iskustvo je potvrdilo da je kombinacija dijete i akupunkture uz umerenu fizičku aktivnost recept uspeha.

Dijeta koja se izrađuje se bazira na principima zdrave ishrane (raznovrsne namirnice, više manjih obroka u toku dana...) i prilagođena je individualno svakom pacijentu u zavisnosti od njegovog dnevnog ritma i obaveza.

Delovanje akupunkture

Ovaj program podrazumeva primenu akupunkture uz propisanu dijetu i fizičku aktivnost. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su rezultati primene ovog programa izvanredni naročito kod pacijenata sa većim viškom kilograma.

Akupunktura olakšava pacijentu da se pridržava dijete i podstiče mehanizme u organizmu koji doprinose mršavljenju.

- smanjuje apetit

Za većinu gojaznih osoba glavni problem u držanju dijete je povećan apetit. Akupunktura deluje na centar za glad i efikasno smanjuje osećaj gladi. Pacijenti sa lakoćom drže dijetu i to je jedan od glavnih efekata zbog kog je ova metoda dragocena u procesu mršavljenja.

- psihički smiruje i povećava volju

Sedativni i antidepresivni efekat akupunkture dovodi do smanjenja nervoze i boljeg raspoloženja čime olakšava držanje dijete osobama koje više jedu kad su nervozne i neraspoložene. To je od posebnog značaja kod onih koji imaju problem emocionalne gladi pa se sa negativnim osećanjima bore povećanim unosom određene vrste hrane.

Akupunktura jača volju i optimizam.Većina gojaznih je bezvoljna u pogledu držanja dijete ili jako brzo odustaje od iste zbog ranijih neuspeha, ali i generalnog nedostatka volje da se potrude oko sebe. Ovaj efekat akupunkture u mršavljenju veliki broj pacijenata primećuje i vidi kao jedan od važnijih za uspešno mršavljenje.

- reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti, ubrzava topljenje masti

Sve su češće tegobe u vidu nadimanja, neredovnih stolica i zatvora koje daju osećaj neprijatnosti, vode u loše raspoloženje i otežavaju mršavljenje. Akupunktura reguliše varenje i samim tim smanjuje nadutost i dovodi do redovnog pražnjenja čime se iz tela izbacuju štetne materije i višak tečnosti. Oticanje i zadržavanje tečnosti u telu je takođe čest problem kod gojaznih a uzroci mogu biti brojni. Akupunktura aktivira mehanizme kojima se omogućava izbacivanje viška tečnosti.

Izvođenje akupunkture

Nema značajne razlike u izvođenju akupunkture kod pacijenata koji mršave i akupunkture u drugim stanjima. Akupunkturom se stimulišu akupunturne tačke na koži tela, a izbor tačaka se vrši na osnovu detaljnog razgovora sa pacijentom.

Stimulacija se može izvoditi iglicama ili laserom. Efekti su praktično isti a izbor metode zavisi od eventualnih pratećih zdravstvenih problema, starosti pacijenta, straha od iglica ili lasera, alergije na iglice… Akupunktura iglicama traje 20 - 30 minuta i može se osetiti blaži bol pri ubodu iglice. Izvođenje akupunkture laserom traje kraće, do 10 minuta i potpuno je bezbolno.

Bez obzira na višak kilograma preporuka je da se uradi obaveznih 10 tretmana, obično tokom 3 nedelje. To je broj tretmana koji pokreće sve neophodne mehanizme i daje dugotrajnije efekte.

Nakon prvih 10 tretmana kod svakog pacijenta se pravi individualni program. Pacijenti sa manjim viškom kilograma mogu da prekinu sa akupunkturom i nastave sa dijetom uz redovne kontrolne preglede. Kod većine sa većim viškom kilograma poželjno nastaviti sa akupunkturom bilo u vidu redovne serije tretmana ili u vidu terapije održavanja najčešće 1 - 2 puta nedeljno.

Rezultati

Brzina mršavljenja zavisi od viška kilograma, starosti, zdravstvenog stanja... Najčešće se u prvoj nedelji smrša 2 - 3 kg a u narednim nedeljama do 1,5 kg. Treba naglasiti da mršavljenje brže od 4 - 6 kg (u zavisnosti od viška) mesečno narušava zdravlje i vodi u brzo vraćanje težine nakon dijete. Naš prioritet je očuvanje zdravlja i dugoročno smanjenje telesne težine.

Cena terapije

Cena jednog akupunkturnog tretmana, nezavisno od toga da li se sprovodi iglicama ili laserom je 1600 dinara. Pri prvom dolasku se naplaćuju pregled i izrada dijete u ukupnom iznosu od 3000 dinara.