logo deco Niš, Dušanova 54 - 72, P.C. Dušanov Bazar, kula, II sprat, lokal 203
Tel: 018 528 310 | 064 11 97 423

English
logo_ deco spoj savremene i tradicionalne medicine

ZdRAVO MRŠAVLJENJE

GOJAZNOST

akupunktura

Povećana telesna težina nije samo estetski problem već je i uzročnik mnogih oboljenja koja ozbiljno ugrožavaju zdravlje i život čoveka. Povišen krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, stradanje koštanozglobnog aparata vrlo često nastaju kao posledica nezdrave ishrane i viška kilograma.

Trenutno aktuelna definicija "Gojaznost je najrasprostranjenija bolest savremenog čoveka" ukazuje na to da je problem viška kilograma izuzetno čest i da zahteva ozbiljniji pristup u rešavanju uz pomoć i kontrolu lekara.

U specijalističkoj ordinaciji medicus sprovodimo 2 programa mršavljenja koji imaju za cilj smanjenje viška kilograma i održavanje primerene telesne težine, ali i promenu životnog stila u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti. 

klasiČNi Program mrŠavljenja

Zdravo mršavljenje

Za zdravo i uspešno mršavljenje od najveće važnosti su:

Dijeta je po definiciji pravilan način ishrane. U narodu je naziv dijeta u upotrebi vezan za redukcionu dijetu, čiji je cilj redukcija tj. smanjenje telesne težine. Adekvatna dijeta za mršavljenje sadrži sve vrste namirnica (voće, povrće, meso, mlečni proizvodi, hleb i zamene...), i neophodne količine svih hranljivih materija (proteini, ugljeni hidrati, masti, minerali...).

Dijete za mršavljenje koje se baziraju na jednoličnoj ishrani i zabrani unosa određenih hranljivih materija su nezdrave i kratkog daha. One iscrpljuju organizam, oštećuju zdravlje, a "rezultati" su kratkotrajni, i ubrzo dolazi do ponovnog gojenja. Stalna variranja u težini (naglo mršavljenje i potom naglo gojenje) takođe oštećuju zdravlje. To je od posebnog značaja kod osoba koje imaju predispoziciju da obole od šećerne bolesti i povišenog pritiska. 

Zdrava ishrana podrazumeva unos odgovarajuće količine hrane, koji zavisi od telesne mase i dnevne fizičke aktivnosti. Neophodno je da propisana količina odgovara dnevnim energetskim potrebama, usled Čega se adekvatna dijeta sastoji iz više obroka (tokom dana) u manjoj količini. Potrebno je prilagoditi satnicu obroka, a sve u skladu sa individualnim karakteristikama, potrebama i obavezama (osobe koja se podvrgava novom načinu ishrane). Prilagođavanje satnice obroka je od posebnog značaja kod osoba koje rade u smenama i kod školske dece (zbog rasporeda časova koji uglavnom nije prilagođen zdravoj ishrani). Cilj propisivanja dijete nije samo skidanje viška kilograma, već i sticanje novih navika u ishrani odnosno napuštanje nepravilnog i nezdravog načina ishrane

Fizička neaktivnost nije samo uzrok gojaznosti već i značajan faktor rizika za bolesti srca, šećernu bolest, osteoporozu i mnoge druge bolesti. Stoga je redovna i umerena fizička aktivnost uslov uspešnog mršavljenja ali i uslov dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Propisuje se program fizičke aktivnosti u vidu kretanja (hodanje, trčanje, plivanje...) a sve u skladu sa individualnim sklonostima i opštim zdravstvenim stanjem.

U specijalističkoj ordinaciji Medicus pored izrade dijeta i preporuka u pogledu fizičke aktivnosti, veoma je bitannadzor lekara i redovno praćenje pacijenta tokom perioda držanja dijete. Redovne kontrole, najčešće jednom nedeljno, omogućavaju praćenje telesne težine i najizraženijih obima, sugestije u primeni dijete, ispravljanje eventualnih grešaka, psihološku podrški i praćenje opšteg zdravstvenog stanja.

Program mrŠavljenja uz primenu akupunkture

dijeta

Ovaj program podrazumeva i primenu akupunkture uz propisanu dijetu i fizičku aktivnost. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su rezultati primene ovog programa izvanredni naročito kod pacijenata sa većim viškom kilograma.

Akupunktura olakšava pacijentu da se pridržava dijete i podstiče određene mehanizme u organizmu koji doprinose mršavljenju.

  • smanjuje apetit (olakšava držanje dijete)
  • psihički smiruje (većina gojaznih više jede kad su nervozni)
  • povećava volju (većina gojaznih jako brzo odustaje od dijete i povećane fizičke aktivnosti)
  • reguliše varenje i izbacivanje viška tečnosti (doprinosi zdravom mršavljenju)
  • ubrzava topljenje masti (masne naslage se gube najpre na mestima gde ih ima najviše)

Krajnji cilj programa jeste sticanje zdravih navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti, Što kasnije rezultuje održavanjem postignute težine.

                 O mršavljenju više možete pročitati u tekstovima:

                    - GUBLJENJE KILOGRAMA DODATIH TOKOM ZIME

                         PRAZNIČNO DOBIJANJE NA TEŽINI

                        - ONLINE MRŠAVLJENJE

<< GLAVNI MENI deco Medicus e-mail
deco