logo deco Niš, Dušanova 54 - 72, P.C. Dušanov Bazar, kula, II sprat, lokal 203
Tel: +381 18 528 310 | +381 64 11 97 423
 
logo_ deco spoj savremene i tradicionalne medicine

FIZIKALNA TERAPIJA - MEDICINA BUDUćNOSTI

Fizikalna terapija je velika oblast medicine koja primenjuje prirodne faktore u sprečavanju i lečenju bolesti.

Ona je istovremeno jedna od najstarijih i najsavremenijih grana medicine.

U doba antike se svodila na primenu lekovitog blata i voda, a u savremeno doba razvoj nauke doprinosi modernizaciji fizikalnih procedura, pa se putem aparata veštačkim putem dobijaju različiti oblici prirodne energije: električne struje, magnetni i ultrazvučni talasi, infracrvena, ultraljubičasta, laserska i biotron svetlost itd.

antistresEfekti fizikalnih procedura su brojni, neki od bitnijih su popravljanje cirkulacije, bolja ishrana tkiva, otklanjanje bola, opuštanje mišića, smanjenje otoka, zarastanje rana. Zato se fizikalna terapija koristi u velikom broju poremećaja i bolesti kao što su bolesti kosti i zglobova (reumatoidni artritis, spondiloza, lumbago, išijas, diskus hernijabolno rame, koksartroza itd.), povreda (uganuća, naprsnuća, prelomi, rane, opekotine), kod oštećenja nerava (facialis, trigeminus, polineuropatije), glavobolje, migrene, bolesti organa za disanje (zapaljenje sinusa, bronhitis, bronhijalna astma), bolesti organa za varenje (gastritis, zatvor, nadimanje…), menstrualnih tegoba (bolne, neredovne menstruacije, sterilitet), tegoba mokrenja (učestalo, nevoljno oticanje mokraće, noćno mokrenje).

U hroničnim bolestima koje dugo traju takođe se koristi fizikalna terapija kako u sprečavanju i lečenju komplikacija tako i u rehabilitaciji t.j. osposobljavanju osobe za brigu o sebi i rad. Tako se primenjuje nakon šloga, infarkta, kod šećerne bolesti itd.

rehabilitacija

Savremeni tempo života nameće VISOK STEPEN STRESA zbog velikih opterećenja na poslu i kod kuće što je rezultovalo pojavom savremenih poremećaja tipa sindroma hroničnog umora i fibromialgija koji se odlikuju brojnim nespecifičnim tegobama u vidu umora, bolova, napetosti uz osećaj straha, nezadovoljstva i bezvoljnosti. Pojavi fibrozitisa i fibromialgija doprinosi i prinudan položaj tela na poslu i kod kuće npr. sedeći za kompijuterom. Fizikalne procedure imaju značajan udeo u saniranju ovih tegoba i samim tim u povećanju kvaliteta života.

Prema polju delovanja u fizikalnu terapiju se ubraja i AKUPUNKTURA. To je tradicionalna metoda lečenja ubadanjem iglica u akupunkturne tačke na telu. Savremena akupunktura koristi različite aparate za stimulaciju tačaka (laser, MRT). Primenom akupunkture se utiče na organizam u celini, povećava se psihofizička otpornost usled čega ima efekat u antistres terapiji, lečenju pada imuniteta, lošeg sna, umora, nervoze i depresije jednako kao i u svim stanjima u kojima se primenjuju ostale fizikalne procedure.

Procedure fizikalne terapije uključujući akupunkturu, su prirodne metode lečenja koje dovode do izlečenja prirodnim putem i bez neželjenih efekata.

<< GLAVNI MENI deco
deco