logo deco Niš, Dušanova 54 - 72, P.C. Dušanov Bazar, kula, II sprat, lokal 203
Tel: 018 528 310 | 064 11 97 423
 
logo_ deco spoj savremene i tradicionalne medicine

AKUTNI BOL U LEđIMA - UKOčEN VRAT, LUMBAGO, IŠIJAS...

akupunktura

Jedno od najčešćih bolnih stanja je akutni reumatski bol u vratu i krstima. Manifestuje se iznenadnim, jakim bolom u vratu odnosno donjem delu leđa, ukočenošću ili jako ograničenom pokretljivošću vrata odnosno krsta, bol se ponekad širi naniže prema ruci odnosno nozi, a nekad i naviše prema glavi odnosno grudnom delu leđa i lopaticama. Često bol otežava kretanje, rad, a nekad pacijent ne može ni da spava jer ga bol budi.

Uobičajena praksa je da se u slučaju tog bola od lekara opšte prakse dobije recept za tablete ili inekcije analgetika ili tzv. koktel inekcija koje mogu da sadrže pored analgetika i kortiko preparate, sedativ (radi opuštanja mišića) i kompleks B vitamina. Nijedan od ovih lekova (sem vitamina) ne deluje na sam proces izlečenja već samo simptomatski tj. samo blago ublažava tegobe i to najčešće kratkotrajno.

Primena lekova bez fizikalnih procedura i akupunkture je prevaziđen pristup u lečenju ovog bola koji je zaostao iz vremena kada je početak fizikalne terapije morao da se odloži dok se ne smiri akutni bol (najjači početni u trajanju od oko 3 nedelje) zato što su fizikalne procedure tipa struja, toplote, parafina... kontraindikovane u akutnoj fazi bola.

Fizikalna terapija je u međuvremenu jako napredovala i postoje procedure koje nisu kontraindikovane u akutnoj fazi, deluju simptomatski (smanjuju tegobe) ali istovremeno deluju i lekovito i samim tim podstiču proces lečenja. Stoga tablete i inekcije mogu da koriste samo kao pomoćno sredstvo. NAJBOLJA TERAPIJA U AKUTNOJ FAZI UKOČENOG VRATA, LUMBAGA, IŠIJASA... je primena odgovarajućih FIZIKALNIH PROCEDURA (onih koje nisu kontraindikovane: laser, magnet, pulsni ultrazvuk...) i AKUPUNKTURE.

AKUPUNKTURA JE U OVIM STANJIMA LEK IZBORA. Nema boljeg leka za ukočenost i bol u vratu i leđima od akupunkture.

Ako se uzme u obzir da većina analgetika ima neželjene efekte, da kortiko preparati u ovim stanjima nemaju sem simptomatskog nikakav terapijski efekat a da naprotiv izazivaju niz štetnih posledica, lekove u vidu tableta i inekcija treba koristiti samo kao pomoćno sredstvo u težim slučajevima.

Ukoliko se od početka bola ne primeni efikasna terapija rizikuje se da se bol i ukočenost ne smanje već naprotiv da se povećaju i da akutan bol pređe u hroničan koji dugo traje (nedeljama, mesecima, godinama), stalno tišti, narušava sposobnost za rad, izaziva napetost, nervozu, loše raspoloženje, strah i depresiju. Hroničan bol zahteva duže lečenje koje daje manje rezultate i često je potrebna upotreba sedativa, miorelaksanasa, antidepresiva i drugih lekova.

Pravilno lečenje akutnog bola je neophodno za sprečavanje razvoja hroničnog bola i samim tim svih njegovih negativnih posledica uključujući i veće ulaganje vremena i novca u lečenje.

<< GLAVNI MENI deco
deco